Sabtu, 29 Jun 2013

~~~APAM PELANGGI~~~ 
Bahan2.....
5 biji telur gred A
300gm tepung gandum
250ml santan kotak
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh ovellete
230gm gula halus
1 sudu teh esen vanila


cara2 buat....

*telur dan gula dipukul dgn kelajuan maksimum selama 8 minit,
*masukan ovelette & esen vanila dan pukul lg sampai gebu
*kemudian masukan gandum yg telah diayak bersama baking powder berselang seli dgn santan
* bahagikan adunan kpd beberapa bahagian dan letakan warna kesukaan
*sediakan loyang, kemudian sendukkan adunan tdi sehingga habis
* gunakan lidi utk mencorakkan adunan
*kukus selama 30 minit dgn api yg sederhana
*bila dah sejuk boleh lah di keluarkan dari loyang


~~~SELAMAT MENCUBA~~~





Tiada ulasan:

Catat Ulasan